Gluténmentes ételek megkülönböztetése

Gluténmentes ételek megkülönböztetése

A schaer.com oldal segít a gluténmentes ételek felismerésében

A schaer.com oldal segít a gluténmentes ételek felismerésében

Vannak dolgok, amelyek egyszerűnek tűnnek, de amikor belevág az ember, akkor derül ki, hogy milyen nehézségei vannak. Gyakran a különleges vagy diétás ételek kiválasztásával is hasonló a helyzet. A schaer.com-hoz hasonló oldalakon megnézheti, hogy milyen alapszabályok szerint lehet megkülönböztetni a gluténmentes ételeket a többitől. Azt kérdezi, hogy mitől lenne ez nehéz. Talán attól, hogy nem mindig egyértelmű, hogy valamiben van glutén vagy nincs.

Kétségtelen, hogy azokat a termékeket szabad fogyasztani, amiken egyértelműen fel van tüntetve a gluténmentes címke, viszont előfordul olyan eset is, amikor végig kell olvasni az összetevőket és csak így vonható le a következtetés, hogy fogyasztható vagy sem valakinek, aki lisztérzékenységgel küszködik. Ráadásul, mivel feldolgozott termékekben is felhasználják, ezért gyakran ott is megjelenik, ahol az ember nem is számít rá. Tehát alaposan át kell olvasni mindent, mielőtt fogyasztana belőle. Nem az ijesztgetés a cél, de megtörténhet, hogy a gluténmentesnek hitt gabonafélék is gluténnal szennyezettek, ezért fokozottan óvatosnak kell lenni, amikor gabonaféléből készült terméket vásárol. Ugyanígy számtalan élelmiszer, ami természetes állapotában nem tartalmazza a szóban forgó növényi eredetű fehérjét, mégis szennyeződhet és ezen nem lehet változtatni sem pasztőrözéssel, sem fagyasztással, sem pedig szárítással. Ha egyszer belekerült, akkor benne is marad.

Ami a gluténmentes címke mellett még biztonságot adhat az a piros körben lévő áthúzott gabonakalász. Ez a jelzés a termékeken egyértelműen arra utal, hogy kimondottan a lisztérzékenység valamelyik típusában szenvedőknek készült. Amikor ezek a címkék nem szerepelnek a termékeken, akkor ajánlott rendkívül óvatosan ezekhez nyúlni és elolvasni, hogy mit tartalmaznak, mert gyakran az olyan ételekben is megtalálható az említett fehérje, amelyek gluténmentesek. Mivel nagyom jó tulajdonságokkal rendelkezik az élelmiszerek előállítását tekintve, ezért a glutént gyakran adalékanyagként adják hozzá. Tehát, hihetetlenül fontos az elővigyázatosság.

Print Friendly, PDF & Email

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás