Mitől lesz egyedi a pálinka?

Pálinka

Pálinka

Általában a gyümölcsök magas cukortartalommal rendelkeznek. Ha ez a cukor oxigénszegény környezetben erjedni kezd, akkor alkohol lesz belőle. Ez adja meg az alapját a pálinka készítésének. A gazdák ősszel összegyűjtik a megérett gyümölcsöket és zárt hordókban erjesztik.

Majd, általában a tél folyamán, az így keletkező cefre lepárlásra kerül. A pálinka készítésének egyediségét az adja, hogy sok más alkoholféleség lepárlási folyamatától eltérően, itt nem folyamatos táplálású lepárló oszlopokat használnak, hanem rézüstöket.

A maximum ezer literes üstökbe szakaszosan történik a folyamat. Első lépésben az úgynevezett alszesz keletkezik, amit még legalább egy alkalommal ismét lepárolnak, hogy megszabaduljanak a kellemetlen ízt adó kozmaolajoktól és egyéb nem kívánatos alkotóelemektől.

Csak a második lepárlás után keletkezik fogyasztható minőségű pálinka. Néha, akár harmadik lepárlásnak is alávetik az italt, ezzel is fokozva az erősségét és a minőségét. A pálinka a második után rögtön palackozható, néha azonban előbb érlelik is.

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás