nem hivatalos oldal

Vidékfejlesztés

Vízi turizmus fejlesztése a Kis-Dunán – 4. rész

A Kis-Duna menti fejlesztések története

A Kis-Duna menti fejlesztések története

A Kis-Duna fejlesztésével kapcsolatos projekthez kapcsolódnak közvetlenül a különböző rendezvények. Ezeknek a legfontosabb célja a népszerűsítés volt. Két fontosabb részletet emeltek ki, amelyeket népszerűsítettek. Az egyik az evezős turizmust, a másik maga a tájegység. A Magyarországon megrendezett Dunakiliti Vízi Fesztivál folyamatos résztvevői voltak 2001-től kezdve, ami szintén jelentős lépés volt a Kis-Duna térségének népszerűsítése szempontjából. Az érdeklődés csökkent az elmúlt években, ennek is köszönhető, hogy ez a fesztivál átkerült a szlovákiai oldalra, a somorjai vízi fesztiválnak pedig így már több éves hagyománya van.

Olvasd Tovább

Vízi turizmus fejlesztése a Kis-Dunán – 3. rész

Fejlesztések a Kis-Dunán

Fejlesztések a Kis-Dunán

A vízi vezetők felkészítése következett időrendi szempontból, amire szintén nagy szükség volt ebben az időszakban. Ezek a képzések a Kis-Duna vizeinek vezetésére Magyarországon zajlottak, ám problémát okozott, hogy a bizonyítványokat Szlovákiában nem akarták hivatalosan elismerni. Kompromisszumos megoldást kellett kössenek, hiszen nem tehettek mást, így egy szlovákiai kishajó vezető képzés által szerezhettek vezetői engedélyt a vízi vezetéshez. Gyakorlatilag elmondhatjuk, hogy a szlovákiai vízi vezetéshez megszerezték a szükséges tudást Magyarországon, az engedélyt pedig Szlovákiában.

Olvasd Tovább

Vízi turizmus fejlesztése a Kis-Dunán – 2. rész

Fejlesztések a Kis-Duna mentén

Fejlesztések a Kis-Duna mentén

A Kis-Duna területi fejlesztések jelentős szerepe már hosszú ideje terítéken van. Amikor megalakult a Kormorán Kistérség, kiváló partnereket is kerestek a projekthez. Első alkalommal a Felső-Szigetköz Fejlesztési csoporttal vették fel a kapcsolatot, aki fontosak voltak, hiszek a segítségükkel hozták össze őket a Felső-Szigetközi Szabadidő és Vízi Sport Egyesülettel. Ez fontos momentum volt, hiszen az utóbbi szervezet már évek óta dolgozott a vízi turizmus fejlesztésén, a Duna magyarországi részén.

Olvasd Tovább

Vízi turizmus fejlesztése a Kis-Dunán – 1. rész

A Kis-Duna fejlesztése elkezdődött

A Kis-Duna fejlesztése elkezdődött

A régi fejlesztésének alapötlete már hosszú ideje megszületett, azonban a tényleges tevékenységekig hosszú időn át várni kellett. 1999-ben egy olyan csoportot hívtak össze, amelyik helyi résztvevőkből állt, számos szervezet, önkormányzat és önkéntes is részt vett ebben. Tíz olyan ágazatot választottak ki, ami a célt megfelelő mértékben tudja szolgálni, ezek közül az egyik legfontosabb szerepe a vízi turizmusnak volt a Kis-Duna menti térségben. Ezen a területen rendkívül hasznos volt, hogy a csoportban aktívan részt vett a somorjai Kajak-Kenu Klub, ebben számos régebbi evezős dolgozott, akik szívesen vállalták el az önkéntes munkát.

Olvasd Tovább

Kis Duna menti fejlesztések várhatóak a közeljövőben, 2. rész

A Kis Duna menti fejlesztések létre jöttek

A Kis Duna menti fejlesztések jönnek létre

A fejlesztések által nemcsak a térségekkel kapcsolatban várnak pozitív változásokat, hanem társadalmi érdekű céljai is vannak. A Kis Duna menti fejlesztések a tervek szerint kihatnak az oktatásra is, amely esetében nélkülözhetetlen a változtatás, hiszen elsősorban a fiatalságot kell a megfelelő irányba terelni. Minden fiatalnak az előnyére válik, ha több kulturális szórakozóhely lesz elérhető, vagy akár csak egy nyugodt park a közelben, ahova elmehetnek barátaikkal, barátnőikkel kikapcsolódni. Nagyon fontosak a munkahelyteremtések is, ez biztosítani tudja a polgárok kiegyensúlyozott élethelyzetét, emellett a térség gazdasága is nőhet. Olvasd Tovább

Kis Duna menti fejlesztések várhatóak a közeljövőben, 1. rész

A Kis-Duna menti fejlesztések rendkívül érdekesek

A Kis-Duna menti fejlesztések rendkívül érdekesek

Jelentős szerepet kapott az utóbbi időben országunk fejlesztése, szépítése. Az egyik legnagyobb hangsúly a Kis Duna menti fejlesztéseken van, hiszen azon is van mit változtatni, és nélkülözhetetlen azért, mert a főváros is ebbe a térségbe tartozik. Nagyon fontosnak bizonyul a folyam tisztán tartása, a partszakaszok rendbetétele és parkosítása. A tervek szerint meg fogják erősíteni a partszakaszokat, így annak leomlási esélye megcsökken. A Duna mindkét oldalára kerékpár-utakat terveznek, így a kerékpározók élhetnek kedvenc időtöltésüknek, így a fővárosi utakat elkerülve veszélytelenül közlekedhetnek. Olvasd Tovább

Innovációs fejlesztések Magyarországon

Az országos innováció számos lehetősége

Az országos innováció számos lehetősége

Egy erős és fejlett ország kialakítása érdekében a vezetőség között egyetértés kell legyen, mellette az ország és lakói előrehaladását is figyelembe kell venni. Minden országban fontosak a kereskedelmi és gazdasági innovációs fejlesztések, ennek pedig mihamarabbi létrehozását kell segíteni. Ezen megtörténéséhez szükségesek a vállalkozók támogatása, úgy anyagilag, mint lehetőségadás terén. Magyarországon 2014 elejéig nagy volt az ellentmondás az innovációs fejlesztések bevezetése terén, de sikerült egy olyan konferenciát létrehozni, ahol egyhangú megegyezés történt és ennek következtében kidolgozásra került egy országos innovációs szolgáltatási módszertan. Olvasd Tovább

Európa második legnagyobb úszólápja a Kis Dunán

A Kis Duna menti térség!

A Kis Duna menti térség!

1838. márciusában a Duna felső szakaszáról érkező árhullám a
Csepel sziget felső csúcsán jégtorlaszt emelt, és a visszaduzzadt víztömeg
elöntötte az akkori településeket. Ez után nem sokkal került sor a vízgyűjtőterület
és az érintett Duna szakasz szabályozására.

A mai Ráckevei (Soroksári) – Duna (RSD) Budapesttől délkeletre található; a
Duna mindkét végén torkolati művekkel lezárt mellékága. Itt találhatók az
úgynevezett úszólápok, melyeket nád, gyékény, harmatkása, tavikáka és más
mocsári, illetőleg vízparti növények alkotják. A vízminőség alakulásában
nélkülözhetetlen szerepük van. A vízben lévő tápanyagokat felveszik, de nem
juttatják vissza a vízi ökoszisztéma keringésébe, hanem tőzeg formájában
elraktározzák. Olvasd Tovább

RSD parti sáv projekt

Kis-Duna fejlesztése

Kis-Duna fejlesztése

A Kis Duna térség hazánkban egyedülálló természeti adottságai
több figyelmet érdemelnek. Ezek közül is kiemelkedő jelentőséggel bír Európa
egyik legnagyobb úszólápja, mely számos védett növény-, és állatfajnak ad otthont
a Ráckevei Duna-ágban.

A Kis Duna mentén fekvő települések és kikötők sajátos bája turisztikai
szempontból is kiaknázható lehetőség; a mellékágakkal együtt körülbelül 180 km
hosszú RSD szakaszon szinte érintetlen, ősállapotban lévő mellékágak, és hókonyok
sokasága fekszik, melyek elsősorban a horgász-, és evezős sportok hódolóinak
kedveznek.   Olvasd Tovább

A Kis-Duna menti vízi turizmus

Vízi turizmus a Kis-Dunában

Vízi turizmus a Kis-Dunában

A Kis-Duna menti térségek, természeti szépségükből adódóan, nagyon sok látványosságot biztosítanak az ország turizmusa számára. Ez a gyönyörű és látványos hely azonban hagy némi kívánnivalót maga után, amiért a turisták nem túlzottan látogatják ezt a környéket. Elsősorban, a nem megfelelő infrastruktúra vezet erre az eredményre, ugyanis a turisták számára a lehetőségek igencsak korlátozva vannak.

A faluturizmus mellett, érdemes felismerni a vízi turizmusban rejlő potenciált is, kihasználva a Duna adottságait és az általa nyújtott előnyök sokaságát, igazi turistaparadicsomot lehetne kialakítani. Ezt az igencsak páratlan adottságot a különböző szervezetek már felismerték, ugyanis a közelmúltban különböző tevékenységet is kezdeményeztek annak érdekében, hogy a vízi turizmust kissé fellendítsék, megerősítsék. Olvasd Tovább

A Kis-Duna menti térségek fejlesztési terve

Kis-Duna

A Kis-Duna menti térségek

Annak érdekében, hogy a Kis-Duna menti térségek, települések gazdasága egy fenntartható és látványos növekedést, fejlődést tanúsítson, különböző intézkedések bevonására van szükség.

Elsősorban célszerű odafigyelni a térség déli területeinek a felvirágoztatására, már csak turisztikai okokból is. Ugyanis növelve a helység vonzáskörzetét, látványosságait, a növekvő idegenforgalom hozzájárul ahhoz, hogy a település pénzügyileg is stabilabbá, szilárdabbá válhasson. Ezért, az úgymond zöld zónákat érdemes pihenési és szórakozási célra kialakítani, a helységnek, illetve a célnak igencsak kedvez a Duna partvidéke is. Abban az esetben pedig, ha a szóban forgó zónák kedveznek az idegenforgalomnak, célszerű figyelmet fordítani a marketingre is, hiszen a legtöbb látogatót a hatékony kommunikációs technikák által lehet vonzani.

Olvasd Tovább