A mezőgazdasági termelők általában minden évben elvetik a szemes terményeket a földjeiken, amit a betakarítás idején kombájnokkal takarítanak be. Miután a termést learatták, először kiszárítják, később pedig egy gabonatároló épületbe kerül és innen szállítják tovább a malmokba és finomítókba, ahol feldolgozzák.
A kombájnról a gabonát egy teherautóra pakolják, ami képes a termést a gabonatároló helyszínére szállítani. Ezek az épületek általában a vasútvonalakon vagy vízi utak közelében helyezkednek el, hogy a feldolgozás után megkönnyítsék a gabona szállítását. A gabonatárolókat azért hozták létre, hogy a már megvásárolt vagy az eladásra kerülő termény tárolását biztosítsák.
A tárolás alapvető funkciója, hogy megvédje az időjárási körülményektől és lehetővé tegye a gabona állapotának nyomon követését. A gabonatároló másik fő feladata, hogy elősegítse a gabona értékesítését, a piaci ár kezelését és végül a szállítását a célállomásra, ahol élelmiszeripari feldolgozáson esik át, hogy az asztalainkra kerülhessen.