A körömvirág egy olyan növény, amit nevezhetnénk talán az egyik legsokoldalúbb gyógynövénynek is hazánkban. A középkorban minden gyógyító a sebeket valamilyen gyógyfűvel fedte be. A gyógyteák segítenek hosszútávon kezelni bizonyos betegségeket, amelyekhez nem szükségesek gyógyszerek. Ilyen például a gyomor- vagy a bélfekély is.
A gyógynövény forrázatát belsőleg a gyomorba kell juttatni ivás útján, de csak óvatosan fogyassza a meleg teát, mert könnyedén megégetheti a torkát vele! A forrázat készítése során, a lágy növényi részekből, virágokból, levelekből és a föld alatti hajtásokból leggyakrabban lehet forrázatot készíteni. Ehhez egy púpozott teáskanálnyi szárított gyógynövényt kell egy csésze (2-2,5 deciliter) vízbe tenni.
Akkor lesz a legjobb a tea, hogyha a víz forrásban van, amikor ráönti a keverékre. A gyógyteákat 10-15 percen keresztül kell állni hagyni, majd óvatosan le kell szűrni. A szűrt teát körültekintően lehet elfogyasztani. Amikor gyógyteák készítésébe fog, akkor kerülje a fémből készült eszközök alkalmazását! A körömvirág teát legfeljebb 25 °C fokon lehet tárolni, legalábbis ez az optimális hőmérséklet a teának.
A körömvirág forrázata, akár külsőleg is használható a visszérgyulladásra, a rosszul gyógyuló sebekre, a különféle bőrelváltozásokra, a pattanásokra, valamint a fehérfolyás ellen is alkalmazzák. A gyógyteák garantáltan segítenek bizonyos betegségeket kezelni, illetve csökkenteni a kellemetlen tüneteket. Ne gyógyszerhez nyúljon először, hanem a természetes termékekhez!