Az alacsony szénhidráttartalmú étrend azt jelenti, hogy kevesebb szénhidrátot és nagyobb arányú fehérjét és zsírt fogyasztunk. Ezt az étrendet sokan keto vagy low-carb diéta néven ismerik. Azonban nem minden alacsony szénhidráttartalmú diéta eredményez ketózist.
Évtizedeken át azt mondták nekünk, hogy a zsír káros az egészségünkre. Eközben a szupermarketek polcait elárasztották a zsírszegény, gyakran cukorral teli „diétás” termékek. Ez egybeesett a nagyméretű elhízási hullám kezdetével, ezért utólag visszatekintve valószínűleg nagy hiba volt. A tanulmányok ma már azt sugallják, hogy a természetes zsíroktól nem kell tartani. Ezért a low-carb diéta alkalmazása során nem kell felhagyni a zsírok használatával.
Egyszerűen csak minimalizáljuk a cukor és keményítő bevitelét, gondoskodjunk arról, hogy megfelelő mennyiségű fehérjéhez jussunk és elegendő természetes zsírt fogyaszthatunk ahhoz, hogy élvezzük az étkezéseket. A legtöbb ember azért eszik kevesebb szénhidrátot, hogy fogyjon. A low-carb diéta megkönnyíti a fogyást éhségérzet és kalóriaszámlálás nélkül.