Ezt a poliszacharid-keveréket a tengeri vörösmoszatokból nyerik ki. Az agar agar elnevezése indonéz eredetű és zselét, kocsonyát jelent. Megvásárolható por és pehely formájában egyaránt. Színtelen, nincs íze és illata sem. Rendkívül hamar meghódította a vegetáriánus konyhát, mivel nagyszerűen helyettesíti az állati eredetű sűrűsítőket.
Ez a növényi kocsonyásító számos olyan nyomelemet tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez. Nincs benne kalória, viszont vitaminokban és ásványi anyagokban kimondottan gazdag.
Az agar agar alkalmazását illetően azt kell tudni, hogy hideg folyadékban kell elkeverni, majd 90 C fokra felforralni. Segíti az emésztést, mivel 80 %-os rosttartalommal rendelkezik.
Enyhén fogyókúrás hatású, ezért vacsora előtt egy teáskanálnyi port folyadékban elkeverve érdemes elfogyasztani. Az agar agar növeli a telítettségérzetet, sőt, felszívja a glükózt, ezáltal megakadályozza, hogy az zsírrá alakuljon. Hosszú ideig eltartható, amennyiben száraz helyen tárolja.